Q & AQ & A


Q:    Πρέπει να κατασκευάσει την εικονική περιήγηση που με ενδιαφέρει, το γραφείο που έφτιαξε και υποστηρίζει την ιστοσελίδα της επιχείρησης μου;

Α:    Φυσικά και ΟΧΙ, είναι πανεύκολη η ενσωμάτωση του virtual tour στο site σας, και μάλιστα ευκολότερη ακόμα και απο απλές φωτογραφίες. Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας σας, πρέπει απλώς να κάνει κάποιες ελάχιστες ενέργειες ώστε να ενσωματώσει (Embed) το Virtual tour σε μια σελίδα του site σας.


Q:    Το virtual tour είναι φωτογραφία ή video;

Α:    To virtual tour είναι μια εικονική ξενάγηση που βασίζεται σε μεμονωμένα πανοράματα 360° Χ 180° τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με hotspots και έτσι κλικάροντας αυτά τα hotspots, μπορούμε να μεταβούμε απο το ένα location στο άλλο. Το κάθε μεμονωμένο 360° Χ 180° πανόραμα είναι μια φωτογραφία, με λόγο πλευρών 2:1.

Εδώ βλέπουμε μια φωτογραφία 360° Χ 180°, σίγουρα είναι μια λίγο δυσνόητη αποτύπωση της πραγματικότητας, όμως όταν προβάλλεται σωστά σε μορφή σφαίρας με τον θεατή στο κέντρο, όλες οι διαστάσεις και η προοπτική επανέρχονται στα σωστά μέτρα και όλα δείχνουν φυσιολογικά όπως πρέπει.
Και μάλιστα με προοπτική πολύ κοντά στις φυσικές δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού χωρίς τις παραμορφώσεις ενός υπερ-ευρυγώνιου φακού.
Μια τέτοια φωτογραφία προκύπτει απο την συρραφή (stitching) ενός αριθμού μεμονωμένων λήψεων, συνήθως 4 ή 6 ή 8 με τη βοήθεια ειδικής κεφαλής (pano head), και φακού Fisheye, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συρραφή μεταξύ τους (stitching).


Q:    Υπάρχουν καλές και κακές δουλειές και πως μπορώ να ξεχωρίσω μια καλή δουλειά από μια κακή;

Α:    Οπωσδήποτε υπάρχουν καλές και κακές υλοποιήσεις Virtual Tours. 
Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν αρκετοί φωτογράφοι να κάνουν αυτή την δουλειά με φτηνές Fun & sports cameras τύπου Gopro, που εφοδιασμένες με fisheye φακούς από κατασκευής, προσφέρουν μια πανοραμική λήψη 360° Χ 180° με ένα πάτημα του "κουμπιού".                 
Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα όπως μπορεί μια κανονική φωτογραφική μηχανή, έτσι προκύπτουν αποτελέσματα με θόρυβο, (ISO noise), άσχημα χρώματα (color shifting), χαμηλό δυναμικό εύρος (DR), μωβ ή πράσινα περιθώρια (purple fringing) στις ακμές των θεμάτων εξ 'αιτίας των πολύ φθηνών φακών, καθώς επίσης και με πολύ άσχημο σχήμα και περίγραμμα του ήλιου, (Sun Star) όταν αυτός περιλαμβάνεται στο κάδρο.
Επίσης, σε μια κακή υλοποίηση Virtual Tour, θα δούμε σφάλματα συρραφής (Stitching Errors), ανεπιθύμητες σκιές ή είδωλα από την φωτογραφική μηχανή και το τρίποδο, και πολλές φορές τον ορίζοντα να γέρνει, καθώς και εντελώς "αδούλευτο" το περιεχόμενο, με ατέλειες ή σφάλματα που θα έπρεπε να διορθωθουν κατά το στάδιο της επεξεργασίας.
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια μπορείτε να αξιολογήσετε και να αποφασίσετε, ανεξάρτητα του κόστους, αφού μια κακή δουλειά περισσότερο προκαλεί δυσφήμηση παρά διαφήμιση για την επιχειρηση σας.


Q:    Τι είναι το Roundme.com και γιατί βλέπω αυτο το λογότυπο;

Α:    To Roundme.com, είναι μια εξειδικευμένη πλατφόρμα φιλοξενίας (Hosting) Virtual Tours, εκεί ανεβάζουμε (upload) τις πανοραμικές λήψεις 360° X 180°, και εκεί με τα ειδικά εργαλεία και τις ειδικά σχεδιασμένες δυνατότητες που παρέχει γίνεται το τελικό "χτίσιμο" της εικονικής περιήγησης.
Η χρήση του είναι δωρεάν όπως σε τόσες άλλες On Line πλατφόρμες σήμερα, και με μια πολύ μικρή έως ασήμαντη εφάπαξ χρηματική επιβάρυνση παρέχει μια σειρά private υπηρεσιών, όπως το να φαίνεται μόνο το δικό σας λογότυπο, κλπ. Επίσης η πλατφόρμα Roundme.com παρέχει γεωγραφικούς χάρτες όπως και custom floor maps. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο ίδιο το www.roundme.com και να έχετε μια πληρέστερη ενημέρωση. Υπάρχουν και άλλες όμοιες πλατφόρμες, αλλά η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για την λειτουργικότητα, την αισθητική και τις τιμές.
Δεν έχω καμιά σχέση και είμαι απλός χρήστης, όπως στο FB, στο Instagram, στην Google, στην Yahoo και αλλού.


Q:    Τι άλλο υλικό, μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα Virtual Tour;

Α:    Ένα Virtual Tour βασίζεται οπωσδήποτε σε πανοραμικές φωτογραφικές λήψεις 360° Χ 180° μπορεί όμως να περιλαμβάνει ως ένθετα που ενεργοποιούνται απο τα ανάλογα Hot Spots, video, φωτογραφίες, περιβαλλοντικούς ήχους, και κείμενα.